Aquesta setmana s’ha exposat a classe el trastorn psicològic Síndrome d’Ulisses, també conegut com a síndrome de l’immigrant.
Però, que es un síndrome? Un conjunt de signes i símptomes causats per una mateixa malaltia.
Els primers exemples de síndrome com a terme mèdic van ser utilitzats en el segle II per Galeno, molt important en el mon de la medicina.
Però, per que rep aquest nom? el Dr. Joseba Achotegui va decidir posar-li aquest nom degut a que els símptomes eren semblants als que presentaven els nàufrags en La Odissea, atribuïda a Homero.
La Odissea es un poema èpic grec composats per 24 cants, que narren la torna d’Ulisses (heroi grec) a la illa d’Itaca despres de la guerra de Troya. Va trigar en tornar vint anys en tornar.
Tornant al Dr. Joseba Achotegui, psiquiatra del SAPPIR (Servei d’Atenció Psicopatològica i Psicosocial a Immigrants i refugiats) i professor titular a l’ Universitat de Barcelona, assegura que a España poden haver aproximadament uns 800.000 afectats per aquest trastorn psicològics o malaltia psicològica.
Els símptomes d’aquest síndrome son las soledat, ja que una vegada que una persona arriba a un país que no es el seu es troba amb un panorama totalment diferent.
El sentiment de fracàs, ja que pensen que desprès de tan esforç no podran progressar en el mercat i no podran aconseguir treball.
Viuen situacions molt dures i de terror, com per exemple, la lluita per la supervivència. La seva preocupació principal es on menjar, on poder treballar... I tot això per aconseguir que la seva família a l’altre punt del mon pugui sobreviure.
Varem parlar també d’altres malalties psicològiques com el síndrome de Peter Pan o el síndrome de Munchaussen.
El síndrome de Peter Pan ha estat acceptada la psicologia popular des de la publicació del llibre, l’any 1983, titulat The Peter Pan Syndrome: Men Who Have Never Grow Up (“ La síndrome de Peter Pan: la persona que no creix mai”), escrit pel Dr. Dan Kiley. Aquest síndrome, com ja diu el títol de l’obra, es caracteritzà per la negació a créixer que sofreixen els pacients.

A continuació podem veure un documental amb explicació corresponent al Síndrome d’Ulisses.
No hay comentarios:
Publicar un comentario